vintage and romantic time...

Bine ai venit in lumea mea, o lume plina de nostalgia vremurilor trecute,de zeci si sute de obiecte descoperite si salvate, o lume in care cu un zambet in coltul gurii, afirm frecvent ca"gunoiul unora, este comoara altora"...a ta si a mea... te asteptam in vizita, iar acum ca ai sosit, aseaza-te comod si descopera minunatiile pe care le-am gasit in zestrea bunicilor noastre...cautari febrile in targurile de vechituri din Verona si Barcelona, iar in prezent undeva in nordul Germaniei unde m-am oprit sa imi pun in ordine gandurile, valizele si viata...

vineri, 30 decembrie 2011

iarna la Marea Nordului

Am visat la multa zapada in iarna asta, macar pentru cateva zile cat sa fac un Omulet de Zapada(sau mai multi) in curtea casei...se incheie anul si nici urma de fulgi de nea, dar nu degeaba se spune ca nu aduce anul ce aduce ceasul...asa ca eu inca tanjesc si astept, cu nasul lipit de geam...

In lipsa ei, am facut plimbari lungi si placute si am ajuns pe plaja de la Marea Nordului, mai precis intr-un mic golf din zona Jade / Jadebusen. Este o zona cu Maree (flux si reflux), iar eu am nimerit la Flux. Am preluat de pe net o descriere clara a acestui fenomen uimitor:

""Mareele reprezintă oscilații ale nivelului apei mării, cauzate de acțiunea simultană, combinată a forțelor de atracție ale Pământului, Lunii și Soarelui și a forței centrifuge datorata rotației Pământului. Mareele se concretizează in creșteri ale nivelului oceanelor și mărilor (înaintare peste uscat) – flux, respectiv în coborâri și retrageri de pe uscat ale apelor – reflux.

Creșterile de nivel oscilează între câțiva cm și 3-4 m, însă topografia litoralului poate favoriza amplitudini mult mai mari (în Golful Fundy - Canada 19,6 m; în Golful Arabiei 13 m; în golful Mezen 12 m)

La flux se produc acumulări sub formă de bancuri submerse.
La reflux nivelul apei coboară, eroziunea devine predominantă, antrenând spre larg aluviunile aduse de râuri, dar și pe cele aflate pe platforma litorală.""

aceastea fiind spuse, iata si cateva poze dintr-o zi tare innorata...

ne-am intors pe acelasi drum/ peste 20 de min, iar aleea era preluata rapid si inghitita de apa...

Ende

2 comentarii: